Lenovo ThinkBook - nové notebooky s umělou inteligencí

7. 5. 2024 07:00    Rubrika: Představení    Autor: TZ

Společnost Lenovo na veletrhu CES 2024 představila nová zařízení ThinkBook určenápro trh malých a středních podniků (SMB) s inovativními funkcemi, chytrým designem a AI funkcemi.

Lenovo ThinkBook - nové notebooky s umělou inteligencí

Nový ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid je flexibilním hybridním řešením mezi notebookem a tabletem, jehož části mohou pracovat nezávisle nebo společně a je možné plynule přepínat mezi notebookem a tabletem. Toto řešení nabízí hybridní zážitek mezi operačním systémem Windows a Android. ThinkBook 13x Gen 4 je notebook s platformou Intel Evo Edition, zabudovanou klávesou pro Microsoft Copilot, a je zároveň prvním tzv. uhlíkově neutrálním notebookem Lenovo určeným pro segment SMB. ThinkBook 14 i Gen 6+ je notebook s 14.5palcovým 3K displejem, který obsahuje Graphics Extension port (TGX) pro podporu nového docku ThinkBook Graphics Extension (TGX) zvyšujícího výpočetní výkon umělé inteligence. Společnost Lenovo také představila vylepšenou verzi ThinkBook 16p Gen 5 s podporou nového zařízení Magic Bay Studio, které ve svém těle přináší 4K kameru a integrované reproduktory.

Lenovo ThinkBook 13x Gen 4 SPE

Pomocí řady hardwarových a softwarových algoriů Lenovo a využití technologie E-ink Prism si mohou uživatelé přizpůsobit vnější šasi notebooku v různých vzorech a vytvořit tak jedinečný vzhled notebooku. Tento koncept podporuje až tisíc různých obrázků, což uživatelům umožňuje vyjádřit svou osobnost a kreativitu. Díky mimořádně nízké spotřebě energie u technologie E-ink a konstrukci systému Lenovo nemá změněná barva horního krytu šasi vliv na životnost baterie. Navíc, i když je systém vypnutý, barevné provedení horního krytu šasi se může stále měnit.

Všechny představené počítače Lenovo ThinkBook jsou vybaveny procesory Intel Core Ultra a funkcí Copilot ve Windows 11. Lenovo ThinkBook zahajuje období AI inovací na všech frontách. Procesory Intel Core Ultra jsou vybaveny akcelerátorem umělé inteligence, který se nazývá neurální procesorová jednotka (NPU). Ta umožňuje energeticky úspornou podporu umělé inteligence a také rychlejší fungování AI a jejích procesů.

Uživatelé mohou naplno využít zabudované AI funkce jako je Smart Meeting a Smart Power 3.0, nebo využít partnerství společnosti Intel s více než stovkou výrobců softwaru. Díky tomu dostanou uživatelé k dispozici rozsáhlou sadu aplikací vylepšených pomocí AI.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid

S novým Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid můžete plynule přecházet z notebooku na tablet a zpět. Toto výjimečné řešení se skládá ze dvou produktů – základny notebooku ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid Station s operačním systémem Microsoft Windows 11 a možností nezávislého použití s připojením externího monitoru, a tabletu ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid Tab, který lze od základny oddělit a používat samostatně. Obě zařízení je možné spojit do podoby notebooku, takže uživatelé mohou přepínat mezi operačními systémy Windows 11 a Android.

  • Notebook s OS Windows 11 pro plnohodnotný počítač
    • S připojeným tabletem nabízí živý 14palcový 2.8K OLED displej.
    • Odpojte tablet a využijte základnu Hybrid Station jako počítač připojený k externímu monitoru
  • Notebook s OS Windows 11 a funkcí Hybrid Stream, který umožňuje přehrávání Android aplikací na obrazovce v samostatném Picture-in-Picture okně s vysokou kvalitou a nízkou latencí.
  • Tablet s klávesnicí – základna Hybrid Station funguje jako klávesnice a ClickPad a nabízí možnost nenáročné práce nebo hraní prostřednictví ekosystému Android s prodlouženou výdrží baterie.
  • Odpojte tablet pro plný zážitek z používání OS Android, který je ideální pro psaní poznámek pomocí volitelného pera Lenovo Tab Pen Plus, prezentování nebo sledování videí při umístění tabletu do volitelného stojánku Lenovo Universal Easel Stand.

Vysoký výkon spolu s umělou inteligencí, procesory Intel Core Ultra a grafickou kartou Intel Arc, kterými je základna Hybrid Station vybavena, umožní uživatelům využít možnosti tohoto zařízení jakožto notebooku s OS Windows 11. Při odpojení displeje pak uživatelé získají všechny výhody tabletu poháněného procesorem Qualcomm, a zároveň mohou používat základnu Hybrid Station jako počítač připojený k externímu monitoru. Díky příslibu dlouhé výdrže baterií na obou zařízeních, které chytře spravují spotřebu energie, konektivitě Wi-Fi, a možnosti bezdrátového promítání na podporovaných externích displejích mohou uživatelé zvládat více úkolů najednou.

Lenovo ThinkBook 13x Gen 4

S váhou začínající na 1 kg a tělem tlustým 12,9 mm se snadno přenáší kamkoliv uživatelé potřebují. Disponuje také 74 Wh baterií, vůbec největší ve 13palcovém notebooku, která zvládne až 21 hodin přehrávání videa, až 11,4 hodin procházení webu nebo 8,2 hodin konferenčních hovorů (údaje výrobce). Má design ve dvoubarevném provedení dostupném buď v barvě Luna Grey nebo limitované variantě Seashell využívající celosvětově první technologii nerezového hořčíku. Jeho 13,5palcový displej s poměrem stran 3:2 má poměr obrazovky k tělu (97 %), bezrámečkovou klávesnici a velký 120mm touchpad. Panel displeje má také režim nízké spotřeby, který upravuje obnovovací frekvenci a jas podle pozornosti a přítomnosti uživatele a snižuje tak spotřebu energie.

Nabízí Intel Core Ultra s platformou Intel Evo Edition přináší ThinkBook 13x Gen 4 vše, včetně až 32 GB 8400 MHz LPDDR5x operační paměti, tří portů Thunderbolt 4, grafické karty Intel Arc, a Wi-Fi připojení pomocí Wi-Fi 6E. O zvuk se postarají 4 reproduktory Harman/Kardon a čtyři 360stupňové mikrofony s potlačením hluku pomocí umělé inteligence. Uživatelé si mohou svůj notebook dále vylepšit pomocí podpory pro ekosystém příslušenství Lenovo Magic Bay. Zařízení se k notebooku připojují pomocí pogo pinu, přičemž mezi ně patří i nový Magic Bay Studio se svou 4K kamerou a reproduktory.

Pro ještě rychlejší práci je notebook vybaven AI funkcemi včetně zabudované klávesy Copilot, která usnadňuje přístup k umělé inteligenci od Microsoftu. Tato funkce ve Windows 11 funguje napříč mnoha aplikacemi. Procesor Intel Core Ultra v novém ThinkBook 13x Gen 4 obsahuje dedikovanou neurální procesorovou jednotku (NPU) a nabízí AI funkce také pro optimalizaci kamery, zvuku nebo spolupráci v podporovaných aplikacích jako je Microsoft Studio Effects. Uživatelé mohou dále využívat jak výkon umělé inteligence, tak procesoru Intel Core Ultra v rámci výběru softwarových aplikací z oblasti kancelářské práce, tvorby digitálního obsahu a dalších. Integrovaný AI čip Lenovo LA3 navíc používá softwarový algorius strojového učení k vyladění systému pro výkon i výdrž baterie.

Lenovo ThinkBook 13x Gen 4 je zároveň první zařízení společnosti Lenovo s certifikací o tzv. uhlíkové neutralitě od organizace British Standards Institution (BSI) určené pro SMB trh. Zároveň disponuje certifikacemi TCO a ENERGY STAR a registrací v systému EPEAT Gold. Modely v barevném provedení Luna Grey jsou vyrobeny z 50 % recyklovaného hliníku ve spodním krytu šasi a všechny modely obsahují 90 % PCC plastu v krytu nabíjecího adaptéru a 30 % PCC plastu v krytech reproduktorů. Notebook je dodáván v obalu bez přidaných plastů s výhradním využitím papíru s certifikací FSC pro kartonovou krabici, výplň krabice a manuál. Notebook prošel testováním odolnosti podle standardu MIL-STD-810H a klávesnici odolné proti polití.

Lenovo ThinkBook 14 i Gen 6+

Je poháněn procesory Intel Core Ultra, které podporují funkce umělé inteligence pro optimalizaci kancelářských nástrojů, aplikací pro úpravu fotografií, videa a zvuku a mnoho dalších. Práci, tvorbu obsahu nebo hraní her umožní až 32 GB dvoukanálová LPDDR5X operační paměť, zabudovaná grafická karta Intel Arc a 85Wh baterie. Funkce detekování přítomnosti uživatele v zabudované infračervené (IR) kameře je součástí zabezpečení pomocí funkce zamknutí notebooku při odchodu. Infračervená kamera také spolupracuje při přihlašování prostřednictvím Windows Hello.

S AI čipem Lenovo LA3 a technologií Lenovo Smart Power 3.0 mohou uživatelé využívat funkce umělé inteligence, jako je třeba aplikace Lenovo Smart Meeting, která poskytuje chytré a efektivní řešení online schůzek. Díky optimalizaci na systémové úrovni řídí umělá inteligence chlazení počítače i procesy na pozadí, čímž se snižuje možnost zadrhávání během konferenčního hovoru. Notebook má také senzory pro úpravu jasu displeje a podsvícení klávesnice na základě okolního světla, což pomáhá snižovat spotřebu energie.

ThinkBook 14 i Gen 6+ je vybaven až 14.5palcovým 3K displejem s obnovovací frekvencí 120 Hz a 90% poměrem obrazovky k tělu zařízení. Uživatelé mohou také psát pomocí inovované klávesnice, která má větší konkávní klávesy. Díky novému duálnímu ventilátoru a zadnímu výdechu, který urychluje odvod teplého vzduchu, pak bude notebook chladnější. Připojení dalších externím zařízením bude možné díky kombinaci různých I/O portů, včetně skrytého USB-A portu navrženého speciálně pro ochranu USB donglů. Charakteristickým rysem notebooku ThinkBook 14 i Gen 6+ je speciální TGX port, který skrze propojení s TGX dockovací stanicí nabízí datovou propustnost až 64Gbps a umožní tak přístup k externí grafické kartě či podpůrné AI jednotce.

ThinkBook Graphics Extension (TGX) je řešení, které se připojuje k notebooku ThinkBook 14 i Gen 6+ prostřednictvím TGX portu. Dokovací stanice TGX, navržená díky inovativním technologiím Lenovo a NVIDIA, podporuje grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX a ve spojení s procesorem Intel Core Ultra může výrazně zvýšit výpočetní výkon umělé inteligence a usnadnit používání exkluzivních AI funkcí. Grafické karty NVIDIA RTX jsou výborné pro paralelní práci potřebnou ke spuštění generativních modelů umělé inteligence, jako je Stable Diffusion podpořená technologií NVIDIA TensorRT, která pomáhá uživatelům vytvářet nové vizuály na základě dodaného textu a obrázků. TGX je také sdíleným řešením pro firmy, kde mohou uživatelé připojit svůj notebook ThinkBook a v případě potřeby získat přístup k dodatečnému výkonu potřebnému pro graficky náročné úkoly nebo pracovní úkoly založené na umělé inteligenci.

Lenovo ThinkBook 16p Gen 5

Disponuje vysokým výkonem díky procesoru až Intel Core i9 (14. generace) s podporou umělé inteligence a grafické kartě až NVIDIA GeForce RTX 4060. Grafické karty GeForce RTX jsou navrženy pro éru umělé inteligence a přináší specializované jádro NVIDIA TensorRT, které poskytuje výkon a schopnosti ve využití umělé inteligence jako je již dříve zmíněná aplikace Stable Diffusion. Uživatelé si také mohou užít možností připojení se dvěma porty Thunderbolt 4 a třemi porty USB-A, které jsou umístěné na stranách notebooku, a HDMI portem umístěným na zadní straně. Uživatelům se také otevírá možnost rozšířit své úložiště díky dvěma SSD slotům. Lenovo ThinkBook 16p Gen 5 nabízí také novou klávesnici s inovovanými klávesami, LED indikátory a upraveným TouchPadem, který je více uprostřed klávesnice. Notebook dosáhne výkonu až 200 W TDP a díky řízení teploty a dvěma ventilátorům se zadním větracím otvorem po celé délce je snadněji udržován v optimální teplotě.

Lenovo ThinkBook 16p Gen 5 obsahuje AI funkce. Zabudovaný AI čip Lenovo LA3, technologie Smart Power 3.0 a Intelligent Adaptive Dimming fungují v souhře pro optimalizaci výkonu systému, energetické účinnosti a nabíjení baterie. Funkce pro video a zvuk založené na umělé inteligenci pomáhají uživatelům v online spolupráci díky upravené kvalitě videa, rozostření pozadí a inteligentnímu rámování, funkce Smart Noise Cancellation zase slibuje eliminovat nežádoucí rušivé zvuky na pozadí.

Obrazovka s rozlišením 3.2K a poměrem stran 16:10 má jas 430 nitů a 93% poměr obrazovky vůči tělu notebooku, díky čemuž obraz vypadá více ostře a živě. Notebook obsahuje kalibraci X-Rite a podporu DCI-P3 nebo sRGB.

Uživatelé mohou použít modulární příslušenství Magic Bay, jako je nové zařízení Magic Bay Studio, které se k notebooku ThinkBook 16p Gen 5 nebo ThinkBook 13x Gen 4 připojí pomocí pogo pinu. Ten je umístěn na horní hraně displeje. K jiným notebookům je pak možné příslušenství připojit pomocí přiloženého USB-C kabelu.

Cena a dostupnost

  • Lenovo ThinkBook 13x Gen 4 od 32 199 Kč včetně DPH.
  • Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 od 45 999 Kč
  • Lenovo ThinkBook 14 i Gen 6+ a ThinkBook Graphics Extension od 50 599 Kč.
  • Lenovo ThinkBook 16p Gen 5 od 36 799 Kč.

První uvedený model by již měl být dostupný. Další 3 modely mají být na ČR trhu dostupné na začátku srpna 2024.

Představení . Tiskové zprávy

Diskuse